Acryltuscher og alkoholbaserede tuscher kaldes i flæng for markere. Men det kan være svært at vælge og i det hele taget finde ud af hvilken type tusch man har behov for.
For det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvad du vælger. Tuscherne har meget forskellige egenskaber, og anvendelsesmuligheder.
Her får du hjælp, så du selv kan træffe et kvalificeret valg.
Groft set kan de deles op i to grupper. Tuscher på acrylmalingsbasis, og tuscher på alkoholbasis.
I min helt personlige terminologi, er det kun dem på alkoholbasis der kan kaldes markere. Men jeg har lagt mærke til at mange butikker kalder dem begge for markere. Begrebet har ændret sig. Det er jo lige til at blive forvirret af. Så lad os lige gennemgå dem stille og roligt.
Nederst i artiklen finder du et skema med sammenfatning af de to typer tuscher, hvor de vigtigste egenskaber er sat overfor hinanden.
Desuden finder du en oversigt over forskellige salgsnavne til tuscherne, med link. Og oveni det, er der link til uddybende artikler om begge slags.
Denne artikel indeholder reklamelink. (Hvad er det?)
Markere på alkoholbasis
Markere på alkoholbasis er oprindeligt udviklet til de kreative fag, reklametegnere, designere, arkitekter mm, som havde brug for at kunne lægge en hurtig farve på en tegning.
Da jeg var helt ung designer under uddannelse, sparede jeg op og købte een til to markere om måneden. De kunne ikke købes ret mange steder, de var meget dyre, så man skulle virkelig vide hvad man gik efter. Idag kan de købes mange, mange steder, i originaludgaver og i masser af kopiversioner som fungerer stort set lige så godt.
Selvom markere er på alkoholbasis, har man efterhånden fjernet lugten fra de fleste mærker. Ofte har de to ender af tuschen, hvor man kan skifte spidsen alt efter hvad man har brug for. Mange af dem kan genopfyldes. Mine oprindelige tuscher er nu 25 år gamle, jeg genopfylder stadig og de fungerer upåklageligt.
Alkoholbaserede markere er ikke dækkende. Dvs du kan se fx sorte streger igennem dem. De er allerbedst på specielt markerpapir, og på almindeligt papir vil man opleve at de meget nemt “bløder igennem”. – Men det gør til gengæld at man kan lave meget “rene” farveflader, fordi farven fordeler sig.
Fordi de ikke er dækkende, kan man lave farveblanding på papiret, lidt a la akvarelfarver.
Markere har nogle helt specielle egenskaber som du kan læse mere om her, i artiklen Værd at vide om markere.
Salgsnavne for alkoholbaserede markere: COPIC, Touch Twin, Promarker, Twinmarker, Graphit Brush & Fine, og mange, mange flere. Penstore har et kæmpe udvalg.
Og du kan også finde promarker og touchmarkere her i shoppen på kroyerskvarter.dk
Acryltuscher
Acryltuschen indeholder acrylmaling, ligesom den du køber i dunke, eller tuber eller flasker eller hvad din favoritmaling til malerier nu kommer i.
Dvs at den skal have tid til at tørre, når den er blevet malet på noget. Så når du har sat nogle streger på dit emne, skal du lige vente med at røre ved det, indtil det er tørt. Intet er så træls som når man kommer til at smøre en fin streg ud, med bagsiden af hånden.
Til gengæld er stregen stærk og holdbar når først den er tør, og den fæster på stort set alt. Glas, sten, malerlærred etc.
Acryltuscher er oprindeligt udviklet til graffiti-malere, der havde behov for at kunne lave en skarp streg. De kommer i fine, tynde streger, og helt op i 4-5 cm’s bredde, til vægmalerier.
Du kan kende en acryltusch på, at den skal rystes når du skal bruge den. Der ligger en lillebitte kugle inde i den, som “rører” i malingen når du ryster den. Ligesom du skal omrøre en spand maling du skal til at smøre på en væg. Hvis den er ved at løbe tør, skal man trykke spidsen ind, så der kan komme mere maling ud.
Her kan du læse endnu mere om acryltuscher: Værd at vide om acryltuscher (Posca)
Salgsnavne, for acryltuscher: POSCA, MOLOTOW, Liquitex paint marker, Graphmaster acrylic marker, og mange mange flere. Se mere hos Penstore som har et stort udvalg.
Sammenligning:
Alkoholbaserede markere
- Basis: alkohol
- Farven er ikke dækkende
- Der kan blandes direkte på papiret
- Bedst med special-markerpapir.
- Vil ofte “bløde igennem” alm. papir.
- Tørrer lynhurtigt
- Kan både lave tynde streger, og stor udfyldning, alt efter hvilken ende af tuschen man bruger.
- Oprindeligt udviklet til at farvelægge skitser i kreative brancher.
- Tuschen er klar til at farve med det samme. Mange af tuscherne kan genopfyldes.
Acryltuscher
- Basis: acrylmaling
- Farven er dækkende, dvs. skjuler underliggende streger mv.
- Farven kan ikke blandes
- Kan farve på stort set alt: malerlærred, glas, tekstil, træ, papir, spejle etc…
- Bløder ikke igennem, men lægger sig ovenpå fladen.
- Kan være noget tid om at tørre (svarer til hvis du maler med acryl på et lærred. )
- Bedst til linjer og streger og omrids. Ikke så god til store flader.
- Oprindeligt udviklet til graffitimalere, der havde behov for skarpe streger, der kunne males på alle slags overflader.
- Tuschen skal rystes, for at blande malingen, og spidsen kan trykkes ind, for at frigive mere farve.
6 Kommentarer
Hej Tina
Jeg vil høre, om det er rigtigt forstået, at det ud fra disse beskrivelser er Acryltuscher, du bruger til f.eks. at lave “mærker” på liljeblomster??
Du sælger dem ikke, så vidt jeg kan se?
Blomsterhilsener
Annette
Hej Annette.
Du kan bruge både akryltuscher og markertuscher (på alkohol) til dine crepepapirblomster. Forskellen er, at markertuscherne går igennem papiret til bagsiden, og akryltucherne lægger sig kun på den side af papiret de bliver tegnet. Måske kan det hjælpe dig til hvilken tusch du skal bruge?
Nej, jeg har ikke tuscherne i shoppen. Men der er link i artiklen til Penstore, som har et ret stort udvalg af begge to, gode priser og hurtig levering.
Hilsen Tina
Hej
Kan twinmakers alkoholbaseret blæk bruges på en stof pose.?
Hej Susanne
Godt spørgsmål. Det er jo interessant om det kan holde i længden. Og det kan også have noget at gøre med hvilket materialer stofposen er lavet af. Det må komme an på en prøve, et skjult sted.
Tak fordi du læser med herinde på kroyerskvarter.dk.
Hilsen Tina Krøyer
Hej Tina.
Tak for gennemgangen.
Når vi herhjemme farvelægger vores tegninger med alkoholbaserede markere, så får det ligesom tværet den sorte optegningsstreg ud.
Jeg har så en idé om, at vores rækkefølge er forkert i fht. om det er optegning eller farvelægning, der kommer først. Og ligeledes en idé om, at optegningspennen skal være en bestemt type for ikke at tvære ud.
Har du nogle inputs?
Vh, Karina
Hej Karina
Ja, jeg har nogle inputs. For du har helt ret i, at markerne kan tvære den oprindelige tusch ud.
Der er tre løsninger:
1) Den ene er at du anskaffer en tusch som er beregnet til markerne. Du kan kan se en her hos Penstore: https://click.adrecord.com/?c=35444&p=660&url=https://penstore.dk/dk/copic/multiliner-sp. Den er skabt til at blive brugt sammen med markerne, og vil ikke tvære ud.
2) En anden løsning er at tage den sort hvide stregtegning og kopiere i en alm. kopimaskine. Og så farvelægger i på kopien. En kopi fra en standardkopimaskine vil ikke tvære ud.
3) Eller lav stregtegningen med en hård, tynd blyant (2H-3H). Og tegn så omrids og streger op bagefter farvelægningen.
Håber I kan bruge een af løsningerne. Og tak fordi du læser med herinde på kroyerskvarter.dk.
Hilsen Tina Krøyer 🙂