Gratis fragt over 500 kr (pakkeshops DK)
Institutioner kan handle med EAN
Kreativ inspiration til dig
Krøyers Kvarter Logo

Cyanotypi – supersjov sommerleg

Blå-hvide fotogrammer af blomster og bygninger spredt ud på en flad overflade.

Cyanotypi er en gammel fotografisk teknik, som fremkalder den blå farve på eksponerede steder. Det er vildt sjovt at lege med former og teksturer, uanset om det er på stof eller papir.

Man blander to dele og får den magiske væske. Smører væsken ud på et emne man har valgt. Lægger noget ovenpå som kan danne mønstre, ved at bremse for eksponering. Fjerner det igen, når det har været udsat for sollys, og vasker det under en kold hane, eller i en balje. Vupti. Når det er tørret helt er det færdigt.

Alt forarbejdet laves i et rum med dunkel belysning. Selve eksponeringen sker ude i solen. Og så skal der skylles ved vasken.

Det er altså ret sjovt. Og børn kan sagtens lave det, men altid sammen med en voksen.

Det skal du bruge:

  • Cyanotypivæsker. Del A og del B.
  • Emner til at komme det på. fx akvarelpapir, bomuldsstof eller lignende.
  • Gerne et stykke pap/masonit eller lignende, til at lægge under og gøre transporten ud i solen nemmere.
  • En lille skål til at blande væsken i. gerne med et målebæger ved siden af.
  • en pensel, penselsvamp eller lignende til påførsel.
  • Emner til at lave mønstre med (pressede blomster, papirklip, ting og sager, eller hvad du finder på)
  • En vandhane og evt en balje, et fad eller lignende, til skylning af emnet.
  • En solskinsdag (eller en UV-pære)
  • Et dunkelt sted at påføre materialerne.

Sådan gør du: (se billeder længere nede)

  1. Kom vand i de to flasker, op til lidt under kapslen.
  2. Ryst flaskerne grundigt.
  3. Lad evt. flaskerne stå i 24 timer (ikke nødvendigt, men giver bedre resultat). Flaskerne kan herefter tåle at stå i lang tid, så du bruger lidt af gangen.
  4. Hæld 2 lige store dele i en lille skål. En del fra hver flaske. Sørg for at være væk fra UV-lys (dagslys) mens du arbejder med den blandede væske. Det kan fx være i et mørkt rum med en enkelt lampe, eller blot inde i en stue, væk fra vinduerne, og ingen lys tændt. I samme øjeblik at denne væske bliver ramt af uv-lys, begynder den at arbejde, så beskyt væsken.
  5. Brug en pensel eller en svamp eller lignende, til at smøre væsken ud på papir eller stof. Væsken er tynd og nem at smøre ud.
  6. Lad papiret/stoffet tørre. (Sørg stadig for at det ligger beskyttet for uv-lys)
  7. Nu er du klar til at lave motiver. Læg noget ovenpå papiret som danner et motiv, fx pressede blomster, udklippede motiver af papir eller en ting fra skrivebordet (saks, eller lignende). Du kan evt. lægge et stykke glas over, for at holde det på plads, men det er ikke nødvendigt. Jeg synes det er nemmest at styre hvis jeg har et stykke pap eller andet stift nederst, så jeg kan gå ind og ud med det, uden at alting braser sammen.
  8. Lad det hele komme ud i sollyset. Lad det ligge i solen i 5-30 minutter, alt efter hvor meget du vil have det eksponeret. Hvis du er i fuld sol går det stærkt, hvis det er overskyet tager det længere tid.
  9. Når det har fået den tid det skal have, tager du det hele hen til en vask. Nu skal processen stoppes. Hvis du ikke stopper processen, vil de steder der ligger under de pålagte motiver også gå i gang med at fremkalde den blå farve, så snart tingene er fjernet. Så papiret/stoffet skylles grundigt under koldt vand. I en skål eller under hanen. Bliv ved indtil vandet er klart.
  10. Nu skal papiret/stoffet tørre. Og vupti så er din cyanotypi færdig.
cyanotypi klar til eksponering

Her er et stykke papir blevet påført væsken. Det er tørret helt (væk fra UV-lys) og der er lagt en presset rødkløver på den. Nu er det klart til at tage ud i solen.

cyanotypi papir i solen

Papiret er lagt ud i solen. Nu vil farven ændre sig fra lysegrøn til brunligt blå. Det varer mellem 5-30 minutter alt efter hvor stærkt UV-lyset er) Der hvor rødkløveren ligger, bliver papiret ikke eksponeret for sollys og det skifter ikke farve.

cyanotypi vaske

Nu er papiret færdigeksponeret. Rødkløveren er fjernet og papiret bliver vasket i koldt vand. Det væske som ikke er blevet eksponeret, skal væk. Der skal vaskes indtil vandet er klart.

cyanotypi færdigeksponeret.

Her er papiret lagt til tørre efter vask. Det bliver fladt igen når det er tørt, og ændrer sig ikke mere.

cyanotypi pressede blomster

Mine pressede blomster i en kasse. Jo flere forskellige former desto sjovere. Men man kan også bruge alt muligt andet til cyanotypi.

Her finder du cyanotypivæsker i shoppen. 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste indlæg

Share This