Brooklyn Art Library ”The Scetchbook Project”.
I Williamsburg, Brooklyn, I New York, I en bygning på en tilfældig, stille gade, ligger en samling skitsebøger helt uden lige.
41.000 skitsebøger står der her. Lavet af 30.000 mennesker fra 130 lande over hele kloden. Det er såmænd verdens største samling af skitsebøger.
Udefra ligner det bare en boghandel. Men uden alle de mange udstillede bøger, skilte og hvad der ellers plejer at være i en boghandels rude.
Indenfor er der biblioteksstemning. Her kan man kigge i skitsebøgerne. Nogle med katalogiserede emner. Andre hvor man bare prøver sig tilfældigt frem, og pludselig opdager tekster, tegninger og udklip som forundrer og forbavser. Her er massevis af inspiration til egne billeder! Og historierne pibler ud af bøgerne, nogle fortalt bogstaveligt, andre hvor billederne eller tegningerne taler sit eget sprog.
Biblioteket startede som et projekt i 2006, hvor iværksætteren Steven Peterman ville overbevise verden om, at alle kan være en kunstner i én eller anden forstand. Projektet er nu vokset til et bæredygtigt, globalt projekt, der befinder sig i krydsfeltet mellem det analoge, at sidde fysisk at arbejde med bogen, eller søge inspiration, til det digitale hvor bøgerne ligger online og kan ses af alle over hele verden.
”Ved at deltage med en skitsebog, deltager du i bevægelsen, tilføjer din stemme og bliver en del af noget stort. Tegn, skriv, riv, klip, tryk, fotografér. Det hele handler om at få ideer!” – står der i beskrivelsen af projektet, på hjemmesiden, som fortsætter:
”Vi tror ikke på udtalelsen: ”jeg er ikke en kunstner”. Det er ligegyldigt! Del din historie, tegn dine tændstikfigurer, bare gå i gang. ”
Folk der deltager søger de fælles rammer, selvom det udføres individuelt. Det er også folk der bare har lyst til at vise deres ting frem. Nogle er professionelle kunstnere, der har villet være med, men de fleste er glade amatører, som bare gerne vil udtrykke sig kreativt, alt lige fra mødre til postbude og alt muligt andet. Der er ingen grænser og ingen censurering.
Projektet financieres via crowd-funding, dvs. man bestiller og betaler sin egen skitsebog. Den kommer med posten, incl din helt personlige stregkode, som til enhver kan finde bogen frem igen, analogt eller digitalt. Du har nu en periode på 8-10 måneder til at få bogen færdig, og sendt tilbage til biblioteket. Bogen er på 32 sider, så den er ikke uoverskuelig at få fyldt. Alle bøger har det samme format, 5×7’’ tommer. Men indholdet er vidt forskelligt.
Jeg besøgte biblioteket i oktober 2018. Og har selvfølgelig anskaffet mig en tom skitsebog fra projektet, så du skal nok komme til at høre mere om den, i løbet af 2019. Den skal fyldes og sendes retur, så Krøyers Kvarter kan blive en del af det globale projekt. Jeg glæder mig 🙂
Læs mere om skitsebogsbiblioteket her.
2 Kommentarer
Super god inspiration og idé Tina. Jeg vil gerne være med, hvordan rekvirerer jeg sådan en bog
Hej Tove Irene.
Det kan jeg godt forstå. Du kan enten følge linket inde på blogindlægget, eller klik her, hvor jeg har taget linket til selve tilmeldingen. Du skal være opmærksom på, at det jo er selvfinancierende, dvs du skal betale for bogen og selvfølgelig fragt. Og så kan du vælge om den, når den er færdig og du har returneret, skal opbevares kun analogt, dvs kun på hylden i Brooklyn. Eller om den OGSÅ skal digitaliseres, så den kan ses fra hele verden. Det er nemlig to forskellige priser.
Rigtig god fornøjelse 😉
Kh Tina
Trackbacks/Pingbacks