Den er rigtig god, den dér lille tynde tusch, som er så god til at lave rene streger med. Men hvad kan man EGENTLIG bruge den til?
En fineliner er en tynd tusch, med en fin spids. Spidsen er lavet af et lille stykke plast, som fordeler blækket. (ja, mange tror nok det er filt, men nej, ikke på en moderne fineliner.)
Fineliners kan tegne finere streger end almindeligt kendte tuscher, markere eller lignende.
De kommer med mange forskellige spids-tykkelser. De helt tynde er ned til 0.03 mm, og kommer helt op til 1 mm. En skala der fordeler sig over 10-12 tykkelser.
Nogle mærker har dog forenklet skalaen lidt, så de kommer i XS, S, M og L.
Det er et temperamentsspørgsmål , hvad man foretrækker, og hvor detaljeret man ønsker at være.
De fleste fineliners er på vandbasis, men indimellem kan man træffe på een der er på oliebasis. Den vil have tendens til at bløde igennem til bagsiden af papiret.
Længe om at tørre på spidsen, men tørrer hurtigt på papiret.
En fineliner har desuden den fine egenskab, at den er længe om at tørre ind, hvis man glemmer at sætte tutten på, når man er færdig med at bruge tuschen.
Til gengæld tørrer den hurtigt på papiret, og det gør den særdeles velegnet til venstrehåndede, der kan komme til at tvære i stregen, hvis der skrives/tegnes hurtigt.
Rigtig gode til skitsering, fx i en skitsebog
Når man laver skitser med en fineliner, er det direkte “betaling ved kasse 1”. Du kan IKKE laver stregen om, eller viske den ud.
Det kan gøre at dine streger bliver mere levende, fordi den måske ikke ligger helt rigtigt første gang, og så må du tegne en ny ved siden af. Lidt ligesom når man tegner med en blyant og får at vide at man ikke må viske ud.
Det er noget med at acceptere stregerne og fejlene. Stå ved dem, og øve sig videre.
Jeg er vild med at skitsere med finelinere. Men hvis man er sådan lidt ekspressiv når man tegner, kan det godt være lidt hårdt ved spidsen. Så vær forsigtig og brug en let hånd når du skitserer, så har du dine fineliners længere.
Illustrationer / Rentegning
Bruges ofte som outline, dvs tydeligt omrids, for at lave skarpe overgange. fx er der mange der bruger det ved botanisk akvarel, eller andre typer af tegninger der skal være naturtro.
Hvis det skal kombineres med fx akvarel, er det smart at have en fineliner der er vandfast, så den ikke opløses og afsætter mørke skygger, hvis man maler akvarel ovenpå tuschstregen.
Det kan udnyttes i en rentegning, at tuscherne kommer i forskellige tykkelser, da en varieret brug af tykkelser kan give mere liv til tegningerne.
Fineliners fungerer særdeles godt med brug af lineal, fordi tuschen tørrer lynhurtigt og ikke udtværes. Men husk at “trække”, og ikke “skubbe” spidsen mod papirets retning. Det slider nemlig på spidsen.
Tegneserier eller doodles.
Her ses oftest den sorte brugt. Folk der elsker at doodle, dvs tegne mønster på mønster på mønster, bruger ofte sorte fineliners, da de giver et skarpt og grafisk udtryk.
Tekst / Håndskrift
Oprindeligt er fineliners udviklet til tegning, men de kan også være enormt flotte som skreven tekst.
0 kommentarer