Gratis fragt over 500 kr (pakkeshops DK)
Institutioner kan handle med EAN
Kreativ inspiration til dig
Krøyers Kvarter Logo

Hvorfor er Tacky Glue bedst til crepepapirblomster?

Collall hurtigtørrende klæbende lim i en hvid plastflaske med blå hætte og gul etikette.

Det spørgsmål har jeg stillet mig selv mange gange, i al den tid jeg har lavet crepepapirblomster. Det kan da ikke være rigtigt, at man ikke bare kan tage noget tilfældigt lim? Det er da for pokker blot papir!!! Så hvorfor skal det være tacky glue?

Da jeg startede med at lave crepepapirblomster, var det med inspiration i de amerikanske blomstermagere, som alle brugte Tacky Glue. Jeg kunne ikke helt finde det herhjemme under hjemlige himmelstrøg på det tidspunkt, og kan også godt blive lidt provokeret når nogen siger at “Det SKAL være sådan og sådan.” – Så jeg tænkte at DET skulle jeg i hvert fald nok selv bestemme, og selvfølgelig kunne man bruge noget andet!

Så her følger historien om, hvordan jeg endte med at “falde til patten”, og anbefale Tacky Glue, ligesom alle de andre. Måske lidt sørgeligt, at man kan bruge så mange kræfter på at genopfinde den dybe tallerken, men sådan er vi jo nogle der er skabt.

Det startede med en limpistol.

Da jeg startede med de allerførste blomster havde jeg hurtigt gang i min limpistol. Det var een af dem der varmer ved højtemperatur, så i de første mange måneder gik jeg konstant rundt med plastre på fingerspidserne, fordi jeg havde brandvabler i alle størrelser. (Senere gik jeg over til en limpistol med lavtemperatur, men det er en helt anden hístorie, som du kan læse her)

På det tidspunkt brugte jeg udelukkende floratape på stilkene. Så der skulle jeg ikke bruge lim.

Men på et tidspunkt gik det op for mig, at stilkene bliver langt flottere når man bruger crepepapir til at beklæde stilkene med. Ja, det hele er jo selvfølgelig en smagssag. Men papiret skifter lidt nuance som det ældes, og det gør floratapen ikke, så jeg syntes at det blev meget mere harmonisk at se på.

Men hvilken lim var god til dette?

Limpistolen var ikke god. Bevares, den kan sagtens bruges, men der kommer lynhurtigt for meget lim ud, som så lægger sig langs kanterne af strimlen, så der dannes sådan en uklædelig limspiral ned langs stilken.

Jeg gik over til limstift.

Limpistolen blev ikke lagt på hylden, den bruger jeg stadigvæk, men til beklædning af stilke fungerer limstift faktisk ret godt. Det går stærkt, det limer hurtigt, og fungerer godt.

Meeeen – som tiden gik opdagede jeg, at der skete noget med de færdige stilke. De falmede i pletter, efter lidt tid (et par timer / en ugestid).

Nogle gange var det fint med falmningen, fordi det gav liv til stilkens farve, andre gange så det helt forfærdeligt ud.

Jeg begyndte at eksperimentere med forskellige limstifter, og på et tidspunkt havde jeg en hel samling af billeder hvor jeg havde lagt en limstift ud for “god” eller “dårlig” og taget billeder af dem, for at kunne huske det. Jeg overvejede hvad forskellen på de forskellige limstifter kunne være? Men deklarationerne på disse er ikke særlig fyldestgørende og jeg kunne ikke finde et system.

Og det var i øvrigt temmelig dyrt i længden. Jeg brugte mange penge på limstifter. Og der skulle meget lim på, fordi limevnen ikke er så effektiv på en limstift, og papiret til gengæld er ret kraftigt og har sin egen selvstændige styrke, så der skal noget til for at holde det på plads.

Tacky glue crepepapirblomster

Disclaimer: Det skal lige tilføjes, at alle disse limstifte er rigtig gode, til alm. papirlimning, men nogle af dem er dårlige til crepepapiret, fordi de affarver crepepapiret. Men når der står “dårlig” herover, handler det altså KUN om crepepapir. – og kun i min lille uvidenskabelige undersøgelse.

Hvad med alm. hobbylim?

Så gik jeg igang med at undersøge mit sortiment af hobbylim. Jeg havde en del forskelligt, så der var nok at afprøve.

Den almindelige hvide hobbylim havde jeg flere udgaver af. Men der skulle en del på, fordi det er forholdsvist tyndt. Og når der kom alt for meget på, kunne papiret finde på, ikke blot at falme, men at skifte farve. Fx bliver den græsgrønne, som er min foretrukne, helt koboltblå. – Og nej, det er ikke et troværdigt blad, medmindre man vil lave blomster med et psykedelisk udtryk.

Nogle af de hvide hobbylim tørrer hvidt op. og nej, det er skisme heller ikke smart. Det kan ikke undgåes at der kommer lidt ved siden af ind imellem, og så skal det helst tørre klart op.

Jeg havde også helt klar hobbylim, men der skulle bruges alt for meget for at få papiret til at hænge sammen. Det hele blev sjaskvådt, og papiret skiftede farve.

Duer ikke, væk.

Så kom turen til decoupagelim!

Det har faktisk en OK limevne, men det er tyndt og der skal meget på. Det var bedre end de andre hobbylim, men alligevel ikke helt overbevisende.

Jeg har brugt en del decoupagelim efterhånden, ikke til stilke, men til steder hvor jeg skal have dobbeltlag af papir (fx i blomster hvor der skal være een farve på den ene side, og en anden på den anden side af bladet).

Decoupagelimen er nemlig bøjelig når det er tørt, så bladene stadig kan formes.

Bid nu bare i det sure æble, og prøv Tacky Glue

En dag fandt jeg en lille hobbyforretning i Aarhus, hvor de havde noget Tacky Glue.

“Hvad er det den lim kan?” Spurgte jeg.

“Det er bare en rigtig god formel til rigtig mange ting” forklarede ekspedienten mig. “Det tørrer hurtigt, og du skal ikke bruge ret meget”

Så jeg købte en lille flaske.

Da der var gået en uge, var jeg tilbage for at købe en flaske mere. DET VAR FANTASTISK TIL CREPEPAPIRBLOMSTER!

  • Det har en forbløffende høj limevne. Dvs der skal ikke ret meget til før det limer effektivt. Det er er altså virkelig smart når crepepapiret ikke kan tåle ret meget lim før det blegner eller skifter farve.
  • Det tørrer op temmelig hurtigt. Dvs man skal ikke vente lang tid på at gå videre med sin blomst. (Indrømmet, jeg bruger stadig varmelim når jeg samler en blomsts kronblade fx, men det er egentligt kun et supplement, for jeg kunne godt nøjes med Tacky Glue. )
  • Det er langt mere økonomisk end alle de andre limtyper jeg har testet, for der skal næsten ingenting til, for at fx stilken bliver beklædt.

Tacky glue crepepapirblomster

Forskellige typer af Tacky Glue

Nu har jeg testet forskellige typer af Tacky Glue, og de er alle supergode. Om du køber “Anitas Tacky Glue”, “Aleene’s Tacky Glue” eller “Collalls Tacky Glue” , eller en helt fjerde, er ligegyldigt. For de virker alle.

Her i shoppen kan du købe både Collalls og Anitas.

Sammenfatning for stivnakker, som fx forfatteren:

  • Nu har jeg altså helt overgivet mig til Tacky Glue, som jeg supplerer med min limpistol med lavtemperatur. Det funker bare.
  • Og alt de andre limtyper, jeg har nævnt, er alle supergode, bare ikke til crepepapirblomster i italiensk crepepapir.
  • Og sådan kan man nogen gange blive tvunget til at æde sin egen stædighed i sig.

9 Comments

  1. Mette

    Hej Tina,

    Jeg har netop brugt min COLL ALL Tacky Glue op, og har derfor i går lavet min første blomst med Anitas Tacky Glue. Her til morgen er jeg vågnet til en stilk der er gul i stedet for grøn – har du oplevet farveskift på papiret ved brug af Anitas? Eller er det bare mig som er uheldig?

    /Mette

    Reply
    • Tina Krøyer

      Hej Mette
      Tusind tak fordi du skriver. Det er nemlig dødssygt at have lavet noget, som så pludselig skifter farve.
      Du har formentlig brugt alt for meget lim. Der skal ikke ret meget på. Næsten så lidt så man tænker at det ikke er nok. Men denne lim er netop MEGET limende med ganske lille mængde. Det er derfor den er god. Som du kan læse i artiklen her, har jeg testet alt muligt lim, og problemet er når der skal meget lim på for at det limer, så bliver det for vådt og laver farvefalmning/ændring.

      Jeg har prøvet Anitas tacky glue, og den virker også fint, men den er lidt tykkere end collalls, og derfor kan man måske komme til at lægge et for tykt lag på. Jeg foretrækker klart collalls, netop fordi det kan blive tyndere lag.

      Lad stilken tørre helt op, dvs vent et par dage, og så ville jeg give den endnu en gang grøn crepepapir, med ganske lidt lim på. Så kan du skjule den gule version, og få en dejlig grøn stilk igen. Men det skal være helt tørt først og så kun meget lidt lim. Især de grønne farver er slemme til at smide farven, hvis de bliver for våde af lim.

      Når jeg kommer lim på strimlerne til stilken, kommer jeg en ganske lille bitte smule på fingeren, og smører det ud over et temmelig langt stykke af stilken. Hvis man kigger på limsiden, kan man faktisk slet ikke se at der er lim på, men det limer. temmelig godt endda. Fordi denne lim har så god en limevne.
      Jeg overvejer at lave en lille demovideo, så man kan se hvor lidt der rent faktisk skal til.
      Håber du får styr på dine stilke, ellers skriv igen 🙂
      Hilsen Tina

      Reply
    • Jette

      Jeg synes, det er svært at trykke tacky glue ud af tuben. Vi maser med de limtuber, det er bare besværligt. Vi har købt dem hos dig, men bruger dem stort set ikke. Har du samme oplevelse?

      Reply
      • Tina Krøyer

        Hej Jette
        Ja. det er jo så een af ulemperne ved Tacky Glue. Limen har en meget hurtig tørring, og det stiller store krav til at man sørger for at lukke sin tube helt, når man har taget lim.
        Hvis man ikke får den lukket, sidder der lynhurtigt tør lim inde i spidsen. Især limen fra Anitas kan hurtigt tørre i den tynde spids.
        Du kan prøve at fjerne det med en stoppenål.

        Når jeg bruger Tacky Glue kommer jeg altid en klat på et stykke pap, og lukker tuben igen med det samme. Så tager jeg limen fra pappet, og jeg bruger altid fingerspidsen, og har et stykke gammelt frottehåndklæde som jeg tørrer fingrene i.
        Jeg har ALDRIG limtuben åben mere end få sekunder ad gangen.
        Det er fantastisk at limen tørrer så hurtigt, når blomsten skal laves, men det kræver at man er omhyggelig med tuben.

        Hvis du bare overhovedet ikke kan få gang i spidsen igen, så ville jeg skrue toppen af, hælde lidt lim ud på pap, og så skrue på igen. – og bruge limen på den måde jeg beskrev.

        Det er jo en supergod lim du har derinde i tuben med den stoppede spids 🙂

        Rigtig god fornøjelse med blomsterne, og tusind tak fordi du læser med herinde i kroyerskvarter.dk

        Hilsen Tina Krøyer

        Reply
  2. Mette

    Wauw, tusind tak for svar – god ide med et nyt lag papir med mindre lim!
    Jeg prøver med lidt mindre, det undrede mig blot, da jeg har lavet mange blomster før uden samme problem!
    I øvrigt god ide med videoguides, jeg finder meget inspiration på youtube!!

    Reply
  3. Cirke

    Hej Tina,
    Hvilken lim bruger du, hvis du skal lime to stykker crepepapir sammen så det har forskellige farver på hver side?

    Reply
    • Tina Krøyer

      Hej Cirke
      Du kan sagtens bruge tacky glue, som jo er det bedste til crepepapirblomsterne, men du skal passe på med ikke at bruge særlig meget lim, fordi det kan give misfarvninger i papiret, hvis det bliver for vådt.
      Men endnu bedre er det at bruge dobbeltklæbende limstrimmel. Jeg bruger det ofte til at lime to lag sammen, og det skal blot arbejdes godt ind i, der bruger jeg den flade side af falsebenet.
      1) sæt limstrimlen på et stykke (gerne udstrukket) papir.
      2) inden beskyttelseslaget fjernes vender jeg det om og gnider det fast med falsebenet.
      3) fjern beskyttelsesstrimmel.
      4) læg evt. et stykke ståltråd ind.
      5) læg det næste lag crepepapir på limen.
      6) gnid det fast med falsebenet.

      Den dobbeltklæbende limstrimmel giver ikke misfarvninger og limer helt jævnt.
      Se Limstrimlen her: https://www.kroyerskvarter.dk/vare/dobbeltklaebende-tape-65-mm-x-15-mtr/

      Rigtig god fornøjelse med hvad end du vælger.
      Hilsen Tina Krøyer

      Reply
  4. Michaela

    Hello, what is the store in Aarhus which has the Tacky glue, please? 🙂

    Reply
    • Tina Krøyer

      Hi Michaela.
      Sorry, I don’t know. You can get Tacky Glue in my webshop, but I have no knowledge about where to get it in a physical store.
      Best regards
      Tina Krøyer 🙂

      Reply

Submit a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste indlæg

Share This